Om flyttstädning

Jonathan var glad att han bytt bransch. Det kändes som ett bra beslut och han har hittills inte ångrat sig. Nu har det gått över 1 år sedan han valde att börja jobba med flyttstädning. Allt går som på räls, i alla fall mestadels.

I helgen var han hemma på besök hos mamma och pappa. Det var ett tag sedan han tagit sig nedåt i landet för att hälsa på men nu skulle det ske. Vad han inte visste var att han skulle mötas av en välkomstkommitté. En kommitté som satt på väldigt många frågor om hur han trivdes i sin nya stad och med jobbet inom flyttstädning.

Det var kul att se alla, men i ärlighetens namn hade han helst velat ta det lugnt. Sin vana trogen, inte minst givet att han är storebror, så lyssnade han och besvarade artigt på syskonens många frågor. Den första att ställa frågor var lillasyster Elin. En mycket väntad fråga om flyttstädning, givet hennes situation som nyligen utgången student.

  • ”Har ni fler jobb inom flyttstädning eller? Frågar åt en kompis”

Hon frågade förstås inte åt en kompis. Det var inte så att Jonathan trodde att hans lillasyster inte skulle kunna sköta jobbet. Hon var driven även om hon stundtals visade rejäla tecken på lathet. Problemet var det att han inte ville arbeta med en familjemedlem. Det hade inte spelat någon roll vem det var. Detta sa han dock inte utan han förklarade bara lugnt och stilla att de inte anställde inom flyttstädning för tillfället. Det var en lögn. Bolaget växte så att det knakade.

  • ”Så, vadå – hela vardagen går ut på att du gör flyttstädning hos folk? Eller vad menas egentligen? Jag får inte riktigt till hur jobbet ser ut bara.”

Det var det yngsta syskonet i skaran av fem som tog ton. Det var lustigt, för Jonathan visste nog att Max inte var särskilt intresserad av flyttstädning. Däremot var han en otroligt extrovert person så bara för att det uppstod tystnad tog han tillfälle att tala. Jonathans svar på frågan blev därför väldigt sparsmakat:

  • ”Ja, flyttstädning innebär att jag städar när folk ska flytta. Jag och mitt team. Det ligger liksom redan i ordet. Det avslöjas redan där vad flyttstädning är för något. Eller hur?”

Det var inte meningen att låta oförskämd men det hade varit en lång dag. Nästa fråga kom från mamma Lena och det var inte mycket mer substans i den.

  • ”Men de är väl snälla mot dig i alla fall? Alla de. Ja, men alla som du arbetar med flyttstädning ihop med. De är väl rara?”

Detta kunde bli en lång kväll, tänkte Jonathan, och han anade inte hur rätt han skulle få.